EFTERSNACK med Sofie Larshans

EFTERSNACK med Sofie Larshans

Hej Sofie, jag är så glad att du ville vara med och öppna upp samtalet för graviditet och psykiskt ohälsa – hur kändes det att prata så öppet om det i en podd?
– Jag är så glad för att du ville belysa det här ämnet som är så otroligt viktigt och faktiskt vanligt. Min tanke sedan jag blev sjuk har varit att det är min plikt att prata om det här, jag måste prata för alla de som inte kan och för alla de som kanske är mitt i det utan att förstå. Samtidigt är det självklart att det är läskigt, känslomässigt kan jag ju fortfarande ibland tvivla på att jag var sjuk och istället fortfarande känna att jag kanske bara var dålig på att vara gravid.

Det här med psykisk ohälsa kan lätt bli belagt med skam, hur ska vi komma ifrån det tycker du?
– Genom att prata om det, det finns inga andra sätt enligt mig. Vi måste prata om det, vi måste sätta ord på våra tankar och känslor för att göra de mindre farliga. Men det gäller också sjukvården som måste bli bättre på att belysa att sjukdomen finns.

Har du något tips på läsning/instakonto att följa/podd att lyssna på som tar upp ämnet på ett bra sätt?
– Jag hittade ett nätverk med privatpersoner på Instagram när jag började skriva öppet om min sjukdom på mitt konto @whenitravels men jag fann också stöd i organisationen Mamma till mamma och även @magdalenastudien. Förutom dessa hade jag extremt svårt att hitta bra information om ämnet, och det var också då jag insåg att jag måste prata högt om sjukdomen. Vi är alldeles för många drabbade för att fortsätta lida i det tysta.

MISSADE DU AVSNITTET? LYSSNA IKAPP HÄR.

Lämna ett svar

Stäng meny