Fråga Gudrun

Fråga Gudrun

Hur ska man undvika att spricka?

Tyvärr har det historiskt legat väldigt lite fokus på den här typen av skada. Det är finns flera anledningar till detta, bland annat att Socialstyrelsen inte noterat problemen och följt upp dem, dels har kvinnor länge lidit i det tysta och inte blivit upplysta om att det finns hjälp att få. Idag blir allt fler bättre på att söka hjälp och säga till när något inte stämmer och det har gjort att vi i professionen utbildas mer inom detta område. Även om det länge varit fokus på större skador så som sfinkter rupturer så har vi nu blivit bättre på att utbilda oss även kring levatorskador. Även socialstyrelse har skapat ett sk. bristningsregister där denna typen av skador registreras och kommer att följas upp.
När det gäller bäckenbottenträning så säger flera studier och min egen erfarenhet att det hjälper.. Det är viktigt att lära sig sin kropp och bäckenbotten att så att man känner när man ska knipa och när man ska slappna av. Det handlar om att lära känna sin kropp för att själva framfödandet av barnet sker kontrollerat och oforcerat i lugn och ro.
Min erfarenhet är att kvinnor med en stark bäckenbotten som forcerar själva krystningen kan leda till större bristningar.

Min egna kliniska erfarenhet säger också att en trygg och orädd kvinna som känner kontroll över situationen i förlossningsrummet och har en god dialog med kunnig barnmorska löper mindre risk för rupturer även om också barnets storlek och hur lång utdrivningsfasen är spelar in m.m. Jag har också själv bistått kvinnor som haft ”stark bäckenbotten” som inte fått några stora bristningar eftersom de kunnat använda sin bäckenbottenmuskulatur på ett bra sätt.

Min uppmaning till alla kvinnor som inte känner sig tillfreds med sitt underliv efter att ha fött sitt barn är att ta kontakt med en gynekolog, bäckenbottencentrum eller sin Barnmorskemottagning och framför allt våga tala om problemen.

LÄS MER OM BÄCKENBOTTENSCENTRUM HOS BAKING BABIES

Lämna ett svar

Stäng meny