“Alla blir vinnare av ett jämställt föräldraskap! “

“Alla blir vinnare av ett jämställt föräldraskap! “

Jag lämnar här över ordet till Marie Björk är journalist och författare. Med boken ”Vi ska ha barn” har hon hjälpt många småbarnsföräldrar att hitta sätt för att dela på ansvaret och bevara kärleksrelationen:

“Det finns många tips, tricks och strategier för att uppnå ett mer jämställt föräldraskap, där båda ansvarar för barnets alla behov och är lika närvarande föräldrar. Men nu ska jag ge dig en lösning, en ekvation, som är enkel att komma ihåg: ”Dela lika på ansvaret – dela lika på tiden.” Du kanske känner till 10 000-timmarsregeln? Som innebär att vem som helst kan bli expert på vad som helst med 10 000 timmars övning. Detsamma gäller förstås när det gäller att ta hand om barn. Ingen är proffs från början. Du minns säkert hur fumlig du kände dig på BB, när första blöjan skulle bytas och när den där lilla gelékroppen skulle kläs på. Men har man kommit upp i 10 000 timmar, vilket man gör under en föräldraledighet, så blir man jäkligt bra på att hantera och känna sitt barn. Det
finns inga genvägar. Övning ger färdighet. Det enklaste sättet att komma upp i lika många timmar är förstås att dela på föräldraledigheten. Då tvingas man in i ansvaret och kan inte falla tillbaka på den andra föräldern. Men även om ni inte kan eller vill dela på föräldraledigheten så gäller fortfarande samma princip. Dela lika på tiden. Men då får ni samla in era föräldratimmar vid andra tillfällen. Till exempel att den som jobbar tar över ansvaret så fort den kommer hem, och då matar, badar och nattar. Och självklart tar den som jobbar huvudansvaret för barnet under helgerna och varför inte nu under semestern? Så genom att båda blir proffs på just ert barn, så blir det också betydligt enklare och mer naturligt att dela på ansvaret.

Det fantastiska med ett mer jämställt föräldraskap är att alla blir vinnare! Barnen mår bättre och blir mer trygga av att ha en nära relation till båda föräldrar. Mammor slipper drabbas av utbrändhet och sjukskrivning, vilket är vanligt förekommande som småbarnsförälder i heterosexuella relationer. Är man välmående själv så blir förstås även kärleksrelationen mer välmående. Risken för separationer minskar i jämställa relationer. Allt som är jobbigt blir enklare om man hjälps åt, och allt som är fantastiskt blir ännu härligare om du kan dela det med nån du älskar!”

MARIE BJÖRK
JOURNALIST OCH FÖRFATTARE TILL BOKEN ”VI SKA HA BARN – HANDBOK I JÄMSTÄLLT FÖRÄLDRASKAP”

Lämna ett svar

Stäng meny